İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılmaya başlanan ve yıkılan binaların yerine yenilerinin hızla yükselmesi için icat edilen inşaat sistemidir. Düşük maliyetli olması ve hızlı yapılandırma özelliği ile çok tercih edilmektedir. Tünel Kalıp Sistemi inşaat sektörüne hızlı bir çalışma sistemi getirmiştir.
Bu sistem büyük kalıp sistemleriyle hazırlanarak bir defada bulunduğu yerde yapının döşemelerin ve duvarların bir defada döküldüğü sistemdir. İç içe geçmiş sacdan mamul kutuların 30 cm katları olacak ölçülerde yatayda ve düşeyde boyutlandırılarak özetlenebilecek bir kurma sistemi ile çalışan; döşeme ile duvarların tek seferde birlikte dökülmesini sağlayan, sonucunda tüm duvarlar perde duvar olduğundan başta konut olmak üzere otel, öğrenci yurdu, hapishane, kışla ve döküm tekrarı kalıp maliyetini ucuzlatacak her türden binalarda kullanılabilen ve depreme dayanıklı yapılar elde edilen bir inşa yöntemidir.
Ayrıca Tünel Kalıp Sistemi kullanım koşullarına bağlı olmak üzere 500 ile 1000 defa arası beton dökümü yapabilen kalıp maliyetlerinin minimuma çekildiği, kullanılan iskele sistemleri sayesinde işçi güvenliğinin maksimuma çıktığı, her gün bir beton dökümünün yapılabildiği bir sistemdir. Üst katlarda perde betonu daha ince dökülerek 40 kat yüksekliğinde binalar yapmak mümkündür.
Tünel kalıp parçaları modüler sisteme uygun olduğundan başka bir projeye kolaylıkla dönüşüm sağlayabilir. Benzer başka projelere, yeni yapılacak kalıp ilavesi ve eski kalıpların onarılması ile düşük maliyetle uyum sağlayabilmektedir.
Kalıp yüzeylerinden çok düzgün beton satıhlar elde edildiğinden beton sonrası sıva yapılmadığı gibi diğer kağıt kaplama ve boya işlemleri çok kolay uygulanmaktadır ve işlemler minimum maliyetler ile gerçekleştirilmektedir. Çevrecidir.
Kalıplar iş bitiminde veya kullanılamayacak kadar eskidiğinde hala satılabilir bir ekonomik değer taşımaktadır. Hızlı , Güvenilir ve İşçilik maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlamaktadır Tünel kalıp sistemde, beton dökümü sırasında işi hızlandırmak amacıyla iki çeşit kürlenme yöntemi kullanılmaktadır. Bu sayede 24 saatte kalıbın tekrar kullanılması mümkün olabilmektedir.